Mennyire legális/illegális a torrentezés?

Napjaink egyik fontosabb "témája" a torrentezés. Nézzük meg pontosan mennyire legális/illegális ezt használni.

Legelőszőr legyünk tisztába a torrentezés szó fogalmával.: A torrentezés a digitális tartalmak illegális beszerzésének egyik gyakori módszere, amely azon alapszik, hogy a fájlokat (pl. filmek,játékok,programok) nem egy adott szerverről töltik le a felhasználók, hanem a többi letöltő gépeiről.

Amerikában eléggé népszerű ez a torrentezés "dolog" ugyanis a Halálos iramban 7 című filmet több mint 1,2 millióan töltötték le a megjelenés után. A legnépszerűbb torrent oldal a "The Pirate Bay", ahol több mint 8 millió torrent található, ami belegondolva rengeteg. Magyarországon pedig a legnépszerűbb letöltő oldal az az NCore. Durván 700.000 ember regisztrált, és a 90%-uk havi rendszerességgel meg is látogatja az oldalt. Szóval összegezve nagyon sokat szoktak letöltögetni játékokat,filmeket,programokat stb..

Ezeknek az embereknek van egy rossz hírem, ugyanis a torrentezés teljesen illegális és lopásnak is bizonyul. Sőt Amerikában, ha már rajtakaptak, hogy esetleg nem eredeti a program amit használsz, sőt pénzt is keresel vele, akkor nagyon komoly pénzbüntetéseket szabhatnak ki rád! Szlovákiában a filmek, zenék és más digitális tartalmak illegális letöltéséért, illetve megosztásáért akár nyolc év börtönbüntetés is kiszabható. Sajnos ezt az emberek nem nagyon veszik komolyan, pedig szerintem igenis komoly dolog! Sajnos a rendőrség se tud velük mit kezdeni, mert ahány ilyen "letöltögetős" oldalt betiltanak, másnapra ugyanannyi oldal fogadja a látogatókat. 

Viszont van ennek egy hatalmas veszélye is. Ugyan is nem lehet tudni, hogy éppen egy adott torrentel milyen vírusokat telepít a gépedre. Gondolok itt "trójai" vírusra (mást csinál amit mutat), "kém" vírusra (a vírusirtó se érzékeli) és sajnos ezek a vírusok.:

1., Tönkretehetik a gépedet

2., Ahonnan letöltötted a pl. filmet, az az oldal, ha nagyon akarja kutakodni tud a gépedbe, és megszerezhet mindig személyes információt is.

Szóval lehetőleg ne nagyon próbáljatok meg torrentezni, mert nem minden arany ami fénylik!

Forrás.: www.wikipédia.hu

            www.VS.hu

            www.bumm.sk

            https://www.youtube.com/watch?v=2EdLrV7F-Ic

       

Címkék: Mennyire?
https://benjaminblogja.blogstar.hu/./pages/benjaminblogja/contents/blog/29347/pics/lead_800x600.png
Mennyire?
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?