Néhány érdekes tény az űrről!

Napjainkban sok embert foglalkoztat, hogy pontosan mi is van a földünkön kívül. Íme néhány érdekes tény az űrről!

A föld és a hold távolsága nem is tűnik olyan soknak. Pedig közéjük az összes bolygó befér.

Egy szabad szemmel látható bolygó, az "55CANCRIE" amely a a rákcsillag képén lévő csillag körül van azért olyan említésre méltó mert nagy része gyémántból áll.

A "GLIESE436B" bolygón az átlag hőmérséklet eléri az átlag 450  °C-ot. Ez csak azért meglepő, mert a bolygó lévő víz egyszerűen nem párolog el. Ennek a magyarázata az, hogy a bolygó óriási gravitációja visszatartja a gőzt.

A tejútrendszer kb. 200-400 milliárd csillagból áll. Vannak közöttük olyan gyors csillagok amely akár képesek arra is, hogy elhagyják galaxisunkat. Ehhez kb. 2.5 millió km/h szükséges.

Az általunk látható/tapintható/érezhető dolgok (fák,emberek,csillagok stb..) az univerzum tömegének csupán 5%-át alkotják. 

A Vénusz bolygón egy nap hosszabb mint egy év. Ez úgy lehetséges, hogy 227,4 nap alatt kerüli meg teljesen a napot,de 243 "földi" nap alatt kerüli meg tengelyét.

Bár a Merkur van a legközelebb a naphoz, mégis a Vénusz a legmelegebb bolygó. Ez annak köszönhető, hogy a Merkur nem rendelkezik atmosphere-val. Ez onnan is "észrevehető", hogy nappal míg 450 ºC van, éjszaka "csupán" -180ºC van. Ezzel szemben a Vénusz vékony légköre beengedi a napsugarakat, és az üvegházhatás miatt akár 500 ºC-os is lehet.

Az űrben a fémek, ha egymással érintkeznek eggyé válnak. Ezt a folyamatot nevezik hideg forrasztásnak.

A Neutron csillagok szupernovával keletkeznek. Kezdetben belsejükben akár 100 milliárd ºC uralkodik, ami 1 év alatt 1 millióra csökken. Ezek akár 600-szor is körbe fordulhatnak a tengelyük körül.

Hihetetlen mennyi mindent rejteget az űr......

Ezek lettek volna az érdekes tények. Ha szeretnél még hasonlót, katt a "Blogértesítőre", illetve ha tetszett oszd meg facebookon is!

Forrás.: www.wikipédia.hu 

     

Címkék: Érdekességek
https://benjaminblogja.blogstar.hu/./pages/benjaminblogja/contents/blog/29393/pics/lead_800x600.jpg
Érdekességek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?